Main Capital Partners rondt dubbele fondsenwerving binnen 6 maanden succesvol af op de gecombineerde hard cap van €2,44 miljard

Geplaatst op 5 april 2024
Main Capital Partners rondt dubbele fondsenwerving binnen 6 maanden succesvol af op de gecombineerde hard cap van €2,44 miljard

Main Capital Partners (“Main”), een gespecialiseerde Europese Enterprise Software investeerder, kondigt de succesvolle closing aan van haar meest recente buy-out fondsen Main Capital VIII en Main Foundation II, met een totaal van €2,44 miljard aan commitments. Met Main Capital VIII en Main Foundation II, die in omvang verdubbeld zijn ten opzichte van hun voorgangers, is Main’s totaal beheerd vermogen gestegen naar €6 miljard. In lijn met eerdere fondsenwervingen kreeg Main veel steun van bestaande investeerders. Hun aanhoudende vertrouwen in Main blijkt uit een significante re-up rate van 115%. Naast commitments van bestaande investeerders trok Main circa€1 miljard aan commitments aan van nieuwe investeerders, waaronder een aantal gerenommeerde institutionele investeerders zoals APG (namens haar klant ABP), Tecta Invest en Texas County and District Retirement System. Bestaande investeerders zoals Hamilton Lane verhoogden hun commitment aanzienlijk.

De fondsenwerving voor Main Capital VIII en Main Foundation II begon in oktober 2023 met een doelomvang van respectievelijk €1,6 miljard en €400 miljoen. De dubbele fondsenwerving ondervond aanzienlijke interesse van zowel bestaande als nieuwe investeerders wereldwijd, waardoor Main in staat was om beide fondsen te sluiten op hun respectievelijke hard caps van €1,9 miljard en €500 miljoen in iets minder dan 6 maanden tijd. Het korte tijdsbestek waarin beide fondsen zijn opgehaald in een over het algemeen moeilijk klimaat voor fondsenwerving, en de grote vraag van investeerders die de hard caps van de fondsen ruim overschreden, zijn het resultaat van Main’s consistente sterke prestaties en zeer gespecialiseerde focus op Enterprise Software investeringen.

Main is een gespecialiseerde buy-out investeerder in Enterprise Software met een track record van 20 jaar en een sterke positie in het lagere middensegment , waarbij tussen de €5-150 miljoen wordt geïnvesteerd in winstgevende kleine tot middelgrote Enterprise Software bedrijven. De portfolio bedrijven worden ondersteund door Main’s in-house Market Intelligence & Performance Excellence teams, die toegang bieden tot eigen data & onderzoek op het gebied van go-to-market strategieën, technologie, financiën en acquisities. Met een team van meer dan 70 professionals in de kernmarkten Benelux, DACH, Nordics en de VS, haar lokale aanwezigheid en het organiseren van inhoudelijke evenementen, is Main diep verbonden met de lokale software ecosystemen, waardoor Main exclusieve relaties kan opbouwen met software ondernemers. In de afgelopen jaren is Main uitgegroeid tot een van de meest actieve investeerders in Europa. In 2023 heeft Main meer dan 40 transacties gerealiseerd, waaronder 12 investeringen in nieuwe platformbedrijven, 26 add-ons en 6 exits. Daarnaast heeft Main tot nu toe bijna 30 exits gerealiseerd met een gewogen gemiddeld (bruto) rendement van meer dan 4x en een verliespercentage van ruim onder de 0,5%.

Het bouwen van meer omvangrijke, schaalbare en winstgevende cross-border software groepen in gedefinieerde product-markten, gebaseerd op zowel organische groei als groei door overnames, is de core business en kracht van Main. Main is cross-border actief in ongeveer 10 productmarkten, waaronder

Healthtech, Govtech, HRtech en Cybersecurity. Opvallende investeringen in Cybersecurity zijn Pointsharp (SE), Oribi (NL) en Inverid (NL). In HRtech heeft Main geïnvesteerd in BCS (NL), Textkernel (NL) en Perbility (DE). De Healthtech divisie van Main omvat bedrijven als Enovation (NL) en SDB Groep (NL), LuxSci (USA), Alfa eCare (SE), Buchner (DE), UHB (DE) en Oiva Health (FI). Een voorbeeld van een toonaangevende Govtech-investering is xxllnc (NL), een grote SaaS Govtech-groep met meer dan 300 werknemers die productiviteitstools voor lokale gemeenten en software voor Belastingen en het Sociaal Domein levert.

Charly Zwemstra, oprichter en Chief Investment Officer bij Main, zegt: “Main was een van de eerste spelers in de Europese software-industrie, die zich richtte op buy-outs van winstgevende en veerkrachtige Enterprise Software bedrijven met als doel grotere internationale software groepen op te bouwen. We zijn erg trots op onze 20-jarige staat van dienst en de voortdurende steun en het vertrouwen dat we hebben gekregen van een zeer institutionele en wereldwijde LP-basis. De succesvolle closing van zowel Main Capital VIII als Main Foundation II versterkt Main’s positie als Europees leider in software buy-outs. Met deze nieuwe fondsen blijven we een sleutelrol spelen in de consolidatie van de gefragmenteerde softwaremarkt door internationaal toonaangevende Europese en trans-Atlantische softwaregroepen op te bouwen.”

Jorn de Ruijter, Head of Investor Relations en Investment Director bij Main, voegt toe: “Het sluiten van twee fondsen aanzienlijk boven de doelstelling en een verdubbeling van de omvang van de vorige fondsen in slechts 6 maanden, is een bewijs van Main’s uitzonderlijke track record en sterke relatie met onze LP-basis. We zijn zeer dankbaar voor de sterke en voortdurende steun van zowel onze bestaande als nieuwe investeerders. Main’s bewezen model van het bouwen van grotere winstgevende software groepen heeft ons in staat gesteld om consistente top-quartile rendementen te leveren aan onze investeerders, en we zullen ons uiterste best doen om dit te blijven doen met deze nieuwe en toekomstige fondsen.”

Main heeft geen gebruik gemaakt van een placement agent voor de fondsenwerving en Loyens & Loeff trad op als juridisch adviseur.

Main Capital Partners

Main Capital Partners is een toonaangevende software-investeerder in de Benelux, DACH,, Nordics en de Verenigde Staten met ongeveer €6 miljard aan vermogen onder beheer. Main heeft meer dan 20 jaar ervaring in het uitbouwen van softwarebedrijven en werkt nauw samen met de managementteams in haar portfolio als strategische partner om winstgevende groei en grotere  softwaregroepen te realiseren. Als toonaangevende software-investeerder in Noordwest-Europa en Noord-Amerika, heeft Main 70 medewerkers die opereren vanuit kantoren in Den Haag, Düsseldorf, Stockholm, Antwerpen en een gelieerd kantoor in Boston. Main onderhoudt een actieve portefeuille van meer dan 45 softwarebedrijven. In de onderliggende portefeuille werken meer dan 12.000 medewerkers. Via haar Main Social Institute ondersteunt Main studenten met beurzen om IT en Informatica te studeren aan Technische Universiteiten en Hogescholen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: