Main Capital Partners kondigt haar grootste strategische exit ooit aan met overname van Enovation door Legrand na succesvolle samenwerking

Geplaatst op 1 mei 2024
Main Capital Partners kondigt haar grootste strategische exit ooit aan met overname van Enovation door Legrand na succesvolle samenwerking

Main Capital Partners (“Main”) kondigt de succesvolle verkoop van het in Nederland gevestigde Enovation aan. Enovation sluit zich aan bij Legrand, een Franse beursgenoteerde specialist in elektrotechnische en digitale infrastructuren en digitale zorgoplossingen, die ondersteunen in de overstap naar digitale technologieën en bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk. Onder leiding van Main breidde Enovation haar leidende marktpositie in de gezondheidszorg uit en werd met succes één van de weinige softwareleveranciers in de gezondheidszorg met een breed spectrum aan connected care softwareoplossingen in Noordwest-Europa. Deze strategische exit vertegenwoordigt opnieuw een succesvolle exit voor Main in één van haar belangrijkste product-markten en markeert de grootste exit in de geschiedenis van Main.

In 2018 deed Main Capital Partners haar strategische investering in Enovation en ging de samenwerking aan met het managementteam van Enovation. Door de samenwerking met Main heeft Enovation een significante transformatie van hun profiel gerealiseerd, van een leverancier van beveiligde communicatie en informatie-uitwisseling in de Nederlandse zorgmarkt, tot een toonaangevende Europese connected care en eHealth platformleverancier, gericht op digitale zorg en samenwerking binnen het ecosysteem van zorgtrajecten, en met ongeveer 300 FTE in dienst.

Ondersteund door Main, groeide Enovation aanzienlijk in hun softwareactiviteiten, zowel autonoom als door acht selectieve strategische add-on acquisities die het productportfolio van het bedrijf verbreedden en de geografische reikwijdte vergrootten. Charly Zwemstra, CEO van Main, is tijdens de investeringsperiode van Main voorzitter geweest van de Raad van Commissarissen, waarbij de omzet van Enovation bijna verdrievoudigd en het bedrijf succesvol geïnternationaliseerd is van een primaire focus op de Nederlandse markt naar activiteiten in bijna 20 landen. Enovation is goed gepositioneerd om deze successen de komende jaren verder uit te bouwen en verder bij te dragen aan de digitalisering van de gezondheidszorg in heel Europa. Deze stap stelt Enovation in staat om de gezamenlijke expertise en kennis te benutten en zo hun missie voort te zetten om bij te dragen aan een efficiënte gezondheidszorg door goede zorg toegankelijk te maken voor iedereen, overal en op ieder moment.

Jeroen van Rijswijk, CEO van Enovation, licht de combinatie met Legrand toe: “Tijdens onze succesvolle samenwerking met Main in de afgelopen zes jaar heeft Enovation de internationalisatie en marktpositie aanzienlijk kunnen verbeteren. Main heeft ons bovendien geholpen verdere waarde te creëren in de gezondheidszorg door de zorgbeleving van patiënten in de hele Europese gezondheidszorg te verbeteren. Dit nieuwe hoofdstuk markeert een prachtige volgende stap voor Enovation en we zijn verheugd om ons bij Legrand aan te sluiten en onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, met toegang tot nieuwe expertise en grote internationale slagkracht.”

Benoît Coquart, Chief Executive Officer van Legrand, voegt hieraan toe: “We zijn verheugd om deze investering, welke de kern van onze groeistrategie raakt, aan te kondigen. We zijn ook enthousiast om samen te werken met de teams van dit toonaangevende bedrijf.”

Sjoerd Aarts, Partner & Head of Benelux bij Main Capital, sluit af: “We hebben Enovation succesvol ondersteund bij het uitbreiden van de productpropositie en bij het vergroten en versterken van de internationale marktpositie in Noordwest-Europa, waardoor Enovation’s profiel is getransformeerd tot een marktleidende softwarespeler in de gezondheidszorg. Deze succesvolle samenwerking binnen een van onze belangrijkste product-markten onderstreept wederom de toegevoegde waarde van onze gespecialiseerde investeringsstrategie en resulteert in een mijlpaal exit voor Main. Wij feliciteren Enovation met dit nieuwe hoofdstuk samen met Legrand.”

Dit is een voorgenomen transactie en is onderhevig aan standaard opschortende voorwaarden. De overname zal naar verwachting binnenkort worden afgerond. Financiële details worden niet bekendgemaakt.

Enovation

Al meer dan 40 jaar brengt Enovation technologie en gezondheidszorg samen. Door digitale samenwerking en verbindingen tussen mensen te faciliteren, maken we de zorg van nu en de toekomst mogelijk. Zo dragen we bij aan het duurzame zorgsysteem van de toekomst, waarin de menselijke ervaring centraal blijft staan. Dankzij ons platform kunnen zorgverleners zich richten op wat het belangrijkst is: tijd en aandacht voor mensen. Onze software ondersteunt digitale zorg en samenwerking tijdens het hele traject. Van vroegtijdige detectie tot monitoring op afstand en alles daartussenin, ons platform faciliteert geïntegreerde zorg – bij elke stap.

Legrand

Legrand is de wereldwijde specialist in elektrotechnische en digitale bouwinfrastructuren. Het uitgebreide aanbod van oplossingen voor commerciële, industriële en residentiële markten maakt Legrand tot een begrip voor klanten wereldwijd. Op basis van technologische en maatschappelijke trends met een blijvende impact op gebouwen heeft Legrand als doel om levens te verbeteren door de ruimtes waar mensen wonen, werken en elkaar ontmoeten te transformeren met elektrische, digitale infrastructuren en oplossingen die eenvoudig, innovatief en duurzaam zijn. Gebruikmakend van een aanpak waarbij alle teams en belanghebbenden betrokken worden, zet Legrand zijn strategie van rendabele en verantwoorde groei voort, gedreven door overnames en innovatie, met een aanbod van constante vernieuwing. Legrand rapporteerde een omzet van €8,3 miljard in 2022. Het bedrijf staat genoteerd op Euronext Parijs en is onderdeel van de CAC 40-, CAC 40 ESG- en CAC SBT 1.5-indexen. (code ISIN FR0010307819)

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: