Officiële opening winnen! Het circulaire ambachtsnetwerk in Delft

Geplaatst op 30 januari 2024
Officiële opening WINNEN! Het circulaire ambachtsnetwerk in Delft

Onder de naam WINNEN! heeft Delft er een nieuw circulair ambachtsnetwerk bij. Met WINNEN! krijgen gebruikte materialen en producten een tweede leven. Wethouders Maaike Zwart en Frank van Vliet namen onlangs het ambachtsnetwerk WINNEN! officieel in gebruik. Ze deden dat samen met Willem Stonkhorst, directielid Uitvoering bij Avalex en Hein Laakes, directeur van Stichting Stunt. 

Inwoners van Delft kunnen hun gebruikte materialen en producteninleveren bij de milieustraat van Avalex op de Voltaweg. Op deze locatie staan nu extra containers waarin kringloopgoederen en bruikbaar hout worden verzameld. Medewerkers van de milieustraat helpen bij het selecteren van goederen en hout. Zij weten precies wat nog bruikbaar is en niet.

De kringloopgoederen worden verkocht bij Kringloop Delft en kringloopbedrijf Rataplan. Het hout gaat naar de Delftse sociale onderneming Stunt en meubelwerkplaats Ander Hout in Den Hoorn, waar ze nieuwe producten van het gerecycled hout maken.

Samenwerking

Wethouder Zwart (duurzaamheid) is blij dat Delft nu een circulair ambachtsnetwerk heeft: “In dit netwerk werken we met verschillende partners samen aan het verminderen van afvalstromen en realiseren we hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. We combineren de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats. Zo blijven spullen en materialen langer in gebruik en voorkomen we onnodig weggooien van producten en grondstoffen.”

Ook wethouder Frank van Vliet (afvalbeleid) is enthousiast: “Met dit nieuwe netwerk gaan we samen aan de slag om nog bruikbare spullen te redden van de vuilstort, want veel spullen kunnen nog een tweede leven leiden. Zo verminderen we met elkaar de hoeveelheid grofvuil in Delft en gaan we dingen die worden weggegooid hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten”.

Werkgelegenheid en kennis

De Upcycle Campus van Stichting Stunt aan de Vulcanusweg is het fysieke middelpunt van WINNEN! en hét circulaire ambachtscentrum van Delft. In dit bijzondere, duurzaam gebouwde pand bevinden zich zes leerwerkbedrijven van Stunt. Hier maken deelnemers producten van restmaterialen, voor de zakelijke markt. Bij Stunt staan mensontwikkeling en duurzaamheid centraal. Daarmee vormt de Upcycle Campus de fysieke verbinding tussen de partners binnen WINNEN!, de inwoners van Delft en andere organisaties op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemen.

Circulaire ambachtscentra kunnen een belangrijke rol vervullen bij de sociale activatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en hen aan het werk helpen. Ook biedt een circulair ambachtscentra kansen voor het praktijkgericht onderwijs. Jongeren leren hier de waarde van reparatie en hergebruik kennen.

Deze combinatie van verschillende functies maakt een circulair ambachtscentrum van sterke maatschappelijke waarde en bouwsteen van de circulaire economie. Met het circulair ambachtscentrum en het samenwerkingsnetwerk in Delft willen de partners zoveel mogelijk grondstofstromen verwerken tot nieuwe producten, producten hergebruiken én daarbij zoveel mogelijk mensen aan een baan helpen.

Uitbreiding

Het circulair ambachtsnetwerk WINNEN! wil het aantal partners en activiteiten uitbreiden en zo meer goederen en materialen een tweede leven geven. Hiervoor is Hein Laakes van Stichting Stunt als regisseur aangesteld, die met nieuwe partners onderzoekt welke interessante reststromen in Delft vrijkomen en of deze direct verkocht kunnen worden of dat er eerst reparatie, demontage, etc. nodig is.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: