Koninklijke onderscheiding voor Marion Rutten

Geplaatst op 6 maart 2024
Koninklijk onderscheiding voor Marion Rutten

Koning Willem-Alexander heeft mw. M.A. Rutten benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. De creatief leider en directeur van Kinderatelier Punt 5 kreeg de Koninklijke onderscheiding op woensdag 28 februari tijdens het 25-jarige jubileum van Punt 5 uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Rutten (1974) ontving de onderscheiding vanwege haar grote bijdrage aan het kunstonderwijs aan kinderen en volwassenen in Delfshaven. Dankzij haar inzet konden duizenden kinderen en cursisten hun creativiteit ontwikkelen. Daarmee leerden zij nieuwe manieren om zich uit te drukken.

Alle leeftijden

Rutten startte met kunstlessen aan basisschoolleerlingen in Delfshaven. Hiervoor ontwikkelde zij creatieve lesprogramma’s waarin kunstgeschiedenis, technieken en kunstbeschouwing worden behandeld. Daarmee bood zij kinderen de kans om hun wereld te verbreden en om ervaringen en gevoelens te uiten en te delen.

Kennis maken met kunst kan op iedere leeftijd en met iedere achtergrond. Daarom ging Rutten al snel ook lesgeven aan peuters en tieners. Dat deed ze via de buitenschoolse opvang, het regulier onderwijs en het speciaal onderwijs. Daarnaast gaf ze workshops aan leerkrachten en ouders. Ook ontwikkelde ze speciale programma’s voor oudere Rotterdammers.

Bijzonder

Elke lessenserie sluit Rutten af met een expositie van het werk van haar cursisten. Zij initieerde en organiseerde tentoonstellingen op bijzondere locaties, zoals het Wereldmuseum, het Rijksmuseum en Galerie De Herenplaats. Bij die laatste locatie was Rutten ook actief als vrijwilliger. Zij begeleidde volwassen kunstenaars met een verstandelijke beperking en gaf les in grafische technieken.

Burgemeester Aboutaleb: ‘Jouw deskundige, creatieve en inspirerende inzet is de motor achter het succes van het Kinderatelier. Dankzij jou hebben kinderen en volwassenen meer zelfvertrouwen en een bredere kijk op onze samenleving.’

De Orde van Oranje-Nassau

De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: