Witte vlag Rotterdam sleutelstuk in de Canon van Nederland

Geplaatst op 2 mei 2024
Witte vlag Rotterdam sleutelstuk in de Canon van Nederland

Museum Rotterdam treedt op 10 mei 2024 toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het is op 10 mei precies vierentachtig jaar geleden dat het Duitse leger Nederland binnenviel. Op 14 mei 1940 liep sergeant-majoor Van Ommering met een zelfgemaakte witte vlag richting het vijandelijke hoofdkwartier in Rotterdam. Deze witte vlag, nu collectie van Museum Rotterdam, zal vrijdag 10 mei worden opgenomen als sleutelstuk van het venster Tweede Wereldoorlog in de Canon van Nederland. 

Geselecteerde sleutelstuk

De witte vlag vertelt het verhaal van het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Na dagen van strijd om de Rotterdamse Maasbruggen stuurde de Duitse bevelhebber op 14 mei 1940 een ultimatum: “Geef Rotterdam over of riskeer volledige vernieling.” Een Nederlandse officier vertrok naar het vijandelijke hoofdkwartier om tijd te winnen. Sergeant-majoor Van Ommering ging mee en maakte nog snel deze witte vlag. Ondanks onderhandelingen veranderden Duitse bommenwerpers de oude binnenstad in één grote, brandende ruïne.

Na het bombardement gaf de Nederlandse commandant Rotterdam over en trok het Duitse leger de stad in. Terwijl Rotterdam brandde, kwamen berichten binnen dat de Duitsers ook Utrecht bedreigden. Diezelfde avond besloot de legerleiding de verdediging van Nederland te staken. De volgende dag, op 15 mei 1940, werd de capitulatie getekend in Rijsoord. Dit was het begin van vijf bezettingsjaren.

In de meimaand wordt dit sleutelstuk speciaal uitgelicht in Museum Rotterdam ’40-’45 NU aan de Coolhaven 375 in Rotterdam.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: