Vuyk Engineering Rotterdam: terugblik op drie jaar onafhankelijkheid

Geplaatst op 11 maart 2024
Vuyk Engineering Rotterdam: terugblik op drie jaar onafhankelijkheid

Het is in maart drie jaar geleden dat Vuyk Engineering Rotterdam de handtekening zette onder volledige onafhankelijkheid: “terug naar de kern van Vuyk: ontwerpen en engineeren op wens van de klant. Dat is waar onze mensen goed in zijn, en daar moeten we ons niet van laten afleiden”.  Sinds de zelfstandigheid zijn er strategische stappen gezet om een eigen koers te varen en de onafhankelijke positie te versterken binnen de maritieme sector. Erwin Put en Floris Toetenel blikken terug en kijken vooruit.

Nadat in 1979 de Vuyk-scheepswerf in Capelle aan den IJssel sloot en waarmee ook alle scheepsbouwactiviteiten werden gestaakt, richtten oud-medewerkers een nieuw bedrijf op: Vuyk Engineering and Trading. Vanuit de gedachte van technische know-how, gecombineerd met ervaring in kostencalculatie bouwden zij een reputatie op als deskundige marktspeler, in staat om een breed scala aan diensten te leveren op het gebied van scheepsontwerp en marine engineering, in het bijzonder aan de baggerindustrie. In 2021 werd een nieuwe koers ingezet.

“Toen duidelijk werd dat Vuyk verkocht zou worden, hebben we gedefinieerd hoe wij de toekomst van Vuyk voor ons zien”, vertelt Floris Toetenel, Commercial Director. “Het streven was onafhankelijkheid, waarbij we niet gelieerd zijn aan een specifieke werf, bouwer of ander engineeringbureau. We wilden uit de corporate-omgeving stappen, en terug naar onze kern: ontwerpen en engineeren op wens van de klant. Dat is waar onze mensen goed in zijn, en daar moeten we ons niet van laten afleiden.” In maart 2021 werd overeenstemming bereikt in een overname door Koninklijke Doeksen. De Rotterdamse maritieme investeringsmaatschappij stapte in als grootaandeelhouder, waarbij Vuyk met een eigen management en als zelfstandig engineeringkantoor opereert. Een strategische beslissing om de autonomie te waarborgen en versterken.

Binnen het Rotterdamse engineeringskantoor gedijt een unieke, multidisciplinaire samenwerking. Drie verschillende specialisaties – vessel design, equipment design en operational engineering – werken onder één dak samen. “We zijn het laatst overgebleven engineeringkantoor in Nederland dat onafhankelijk is, en zijn daarnaast het enige maritieme ingenieursbureau dat drie specialisaties vertegenwoordigt. Dit betekent dat we niet alleen diepgaande kennis en ervaring hebben op elk van deze gebieden, maar we kunnen onze drie specialisaties ook laten samenkomen in één project.”

“Door voortdurend te investeren in kennisontwikkeling van nieuwe technologieën, blijven we aan de voorhoede van innovatie.” Erwin Put, Director Operations, doelt hiermee op de Vuyks betrokkenheid bij nieuwe technieken: “we houden ons niet alleen bezig met verbetering van bestaande oplossingen, maar streven er ook naar om kennis van nieuwe oplossingen te ontwikkelen die inspelen op de behoeften van de markt.” In-house kennis van thema’s als methanol, waterstof en zelfs kernenergie tonen de toewijding aan het verkennen van bronnen die verder gaan dan de traditionele methoden. “Door aan te sluiten bij de wensen van de klant, onze kennis te delen en hiermee een open dialoog te bevorderen, willen we bijdragen aan de ontwikkeling van de hele maritieme industrie.”

Het fundament van Vuyk

Vuyks engineeringteam vormde een solide basis voor verdere ontwikkeling. “Nagenoeg het volledige personeelsbestand bleef behouden na de overname in 2021”, vervolgt Put. “Onze mensen vormen de ruggengraat van Vuyk. Alleen al in de eerste zes weken van dit jaar vierden twee medewerkers hun 25- en zelfs 40-jarig dienstverband. Deze senior-collega’s zijn ons fundament. De oudere werknemers zijn de beste tutoren voor jongere collega’s, doordat zij hun expertise en loopbaanlessen met de jongere generaties delen. Dat komt de professionele ontwikkeling van jong talent in de organisatie en daarmee ook de toekomst van Vuyk alleen maar ten goede.”

“We vinden het belangrijk dat het engineeringteam uit verschillende perspectieven en achtergronden is samengesteld, om zo onze innovatiekracht en creativiteit te versterken. Daarnaast ligt onze focus niet alleen op het aantrekken van talent, maar ook op het behouden ervan,” voegt Put toe. “We streven naar een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en zich kunnen ontwikkelen, wat essentieel is voor het realiseren van onze langetermijndoelen.”

Uitdagingen

De hernieuwde onafhankelijkheid bracht ook uitdagingen met zich mee. Floris Toetenel erkent dat dit een continu proces is van betere zichtbaarheid en volledige transparantie. “In een industrie waar samenwerkingsverbanden en affiliaties vaak de norm zijn, moeten we duidelijk maken dat we volledig los staan van externe partijen, en dat we opereren op basis van de wensen van de klant”, legt hij uit. “De kern is dat wij kunnen samenwerken met iedereen die de klant van belang acht.”

Toetenel vervolgt: “een proactieve benadering van de markt en de transparante werkwijze heeft ertoe geleid dat we onze commerciële activiteiten hebben kunnen versterken, zowel in Nederland als internationaal. Onze onafhankelijkheid bracht ons weer aan tafel bij grote contractors, en daarnaast hebben we in de afgelopen drie jaar meerdere bagger- en offshore windprojecten in de Verenigde Staten uitgevoerd. We zijn verder Europa in getrokken, en werken voor een aantal baggeraars, OEM’s en leveranciers binnen de offshore windindustrie.”

Toekomstplannen

Een blik op de toekomst toont ambitieuze plannen: “met het oog op het versterken van onze wereldwijde aanwezigheid, zijn we in een vergaand stadium om nieuwe vestigingen te openen op een aantal strategische locaties. Deze uitbreiding biedt ons de mogelijkheid om onze diensten aan te bieden aan een breder scala van internationale klanten, en om te kunnen voorzien in hun lokale behoeften. De officiële bekendmakingen staan gepland in het tweede kwartaal van dit jaar.  

Dat met een open blik naar de toekomst wordt gekeken, wordt nogmaals benadrukt door Toetenel: “met plannen om onze kern van kennis, synergie en innovatie verder te versterken. Het doel is niet groei, maar het doel is toekomstbestendig zijn, sterker worden, continuïteit waarborgen en bovenal goed te blijven luisteren naar onze klanten en partners.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: