Universal Tongue Anouk Kruithof 

Geplaatst op 29 maart 2024
Universal Tongue Anouk Kruithof

Twerking, Vogueing, Fortnite, flash mobs, een soefi- of stoelendans: kunstenaar Anouk Kruithof (1981) is gefascineerd door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Samen met een team van 52 researchers verzamelde ze op het internet meer dan 8.800 dansvideo’s van over de hele wereld en brengt deze samen in de video-installatie Universal Tongue. Het werk onderzoekt hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe deze zich tegenwoordig online manifesteert. De meeslepende installatie, die vanaf zaterdag 13 april precies een maand HAL 1 van de Kunsthal overneemt, leidt je door de jungle van het internet en laat zien dat dans een universele taal is die mensen verbindt.

“Dans – het bewegende lichaam – verbindt ons meer dan wat dan ook in onze diverse en complexe wereld. Het erkent onze gedeelde kwetsbaarheid en onze gemeenschappelijke menselijke conditie. Het wijst ons ook op de mogelijkheid van een meer inclusieve wereld met grenzeloze uitwisseling en begrip van nieuwe identiteiten, een wereld waarin simpelweg iedereen een danser is.” – Anouk Kruithof

Cultureel fenomeen

In het brede onderzoeksproject bestudeert Kruithof in 2018 dans als een wereldwijd cultureel fenomeen. Samen met haar team van over de hele wereld verzamelt ze 32 uur aan video-footage van YouTube, Facebook en Instagram, met ruim duizend dansstijlen uit 196 landen. Elke researcher voerde dezelfde zoektermen in en door hun geografische verspreiding komen zij telkens uit op verschillende zoekresultaten, variërend van de abakúa uit Cuba en de Argentijnse tango tot de Zimbabwaanse sungura en de zwiefacher uit Duitsland. Maar ook dansende dieren en virtuele figuren, zoals avatars en creaties uit videogames, passeren de revue.

Levensvreugde

Het resultaat is een opzwepende video-installatie met op elk van de acht schermen een vier uur durende choreografie van de meest uiteenlopende dansstijlen voor solodansers, paren en groepen. De diverse uitdrukkingsvormen in deze caleidoscoop van virtuositeit, levensvreugde en rituele uitvoering maken Universal Tongue tegelijk ontroerend en fascinerend.

Bezoek vooral ook de Universal Tongue website waar de volle breedte van het project uitvoerig in beeld wordt gebracht. Lees meer over Anouk Kruithof op www.anoukkruithof.com

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: