Rotterdam is een ‘Dementie Vriendelijke’ gemeente. Alzheimer Nederland reikte woensdag 29 mei opnieuw dit certificaat uit aan wethouder Ronald Buijt van Zorg, ouderen en jeugdzorg tijdens een bijeenkomst in De Hofstee van Laurens. Deze erkenning benadrukt de voortdurende inzet van de stad, gemeente en haar partners, voor inwoners met dementie en hun mantelzorgers.
Wethouder Ronald Buijt is blij met het certificaat : “Het aantal mensen met dementie zal in 2025 zijn verdubbeld. Doordat we ouder worden en doordat er dan ook meer ouderen zijn. Aandacht voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers is daarom van groot belang om hun levenskwaliteit te verbeteren. Door er gezamenlijk stil bij te staan, maken we van Rotterdam een inclusieve en ondersteunende omgeving voor mensen met dementie’’.
Groeiende aantal mensen met dementie
Rotterdam telt 9000 mensen met dementie. Ook wacht een groot aantal mensen nog op een officiële diagnose. Gezien de toenemende vergrijzing wordt verwacht dat het aantal mensen met dementie in Rotterdam tegen 2050 de 18.000 zal overschrijden.
Samenwerking belangrijker dan ooit
De gemeente Rotterdam heeft, in samenwerking met partners uit de zorg- en welzijnssector en ouderenorganisaties, zich verenigd in de Stedelijke Keten Dementie Rotterdam. De focus voor de komende jaren is gericht op het bundelen van krachten om bewustwording onder Rotterdammers te vergroten met betrekking tot dementie, evenals het herkennen van signalen en bejegenen van mensen met dementie. Daarnaast moedigt de gemeente andere organisaties in de stad aan om ook het certificaat ‘dementievriendelijk’ te behalen.
Toegankelijk maken van informatie
Rotterdam lanceerde tijdens de bijeenkomst de website www.rotterdamdementie.nl
De website biedt informatie over dementie, praktische handvatten en beschikbare voorzieningen aan Rotterdammers, mantelzorgers en mensen met dementie. Daarnaast kunnen zorg- en welzijnsorganisaties hun activiteiten die in verschillende wijken in Rotterdam plaatsvinden op de website plaatsen.
Uitbreiding van trainingen
De gemeente Rotterdam streeft ernaar meer ambtenaren van Vraagwijzer, indicatiestelling Wmo en wijkteam te trainen in het signaleren en bejegenen van mensen met dementie. Maar daar blijft het niet bij: de trainingen worden ook aangeboden aan zorg- en welzijnsmedewerkers, evenals andere geïnteresseerden zoals bewoners, winkeliers, vrijwilligers en sleutelfiguren. Op deze manier creëren we meer bewustwording over dementie en zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen weten hoe zij iemand met dementie kunnen helpen of te woord kunnen staan. Het opnieuw behalen van het certificaat ‘Dementievriendelijke Stad’ is een mijlpaal voor Rotterdam. En bevestigt haar positie als een vooruitstrevende stad die zich inzet voor mensen met dementie zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen met behoud van kwaliteit van leven voor hen en hun mantelzorgers.