PortPlus wil levens veranderen

Geplaatst op 17 mei 2024
PortPlus wil levens veranderen

Een tekort aan geschoold personeel vormt de bottleneck in de beoogde groei van de haven van Rotterdam. Terwijl flinke investeringen moeten leiden tot opschaling van de containercapaciteit, lijkt het een schier onmogelijke taak om voldoende mensen te vinden. Ondernemers Max Sips (22) en Ferdi Bakker (42) zijn recent PortPlus gestart. Hun doel? Mensen via een achtweekse opleiding, inclusief ervaringsplaats, klaarstomen voor een logistieke functie in de haven.

Waar Max zich binnen PortPlus met name bezighoudt met het bedrijfsleven, daar is Ferdi de persoon die lesgeeft. Ze verenigen hun kennis en netwerken. Max trapt af: “In augustus 2022 heb ik Port of Opportunities opgericht. Onder deze vlag helpen we mensen met een migratieachtergrond naar een passende baan in de haven van Rotterdam. Dit zijn veelal mensen met een relevante achtergrond. Er reageren echter ook veel migranten met bijvoorbeeld een achtergrond in de zorg, juridische sector en het bankwezen. Daar konden we niks mee en dat stuitte tegen de borst”. Ferdi aanvullend: “Max en ik kwamen via via met elkaar in contact. Ik werk op freelancebasis bij het Havenbedrijf Rotterdam en geef les binnen het logistieke domein. Samen met een commercieel uitzendbureau heb ik eerder een project opgezet waarbij we mensen in korte tijd opleidden richting een functie in de haven.” Zo werd de kiem gelegd voor PortPlus.

Diverse doelgroepen

Op 22 april start de eerste klas met tien deelnemers die in acht weken tijd worden klaargestoomd voor een logistieke baan op de Maasvlakte. De focus qua doelgroep ligt binnen PortPlus op zogeheten ‘nieuwkomers’ met een migratieachtergrond. Een kwetsbare groep. Max daarover: “We hebben verschillende mikpunten, waarbij het accent ligt op migranten zonder logistieke ervaring. In mei start niettemin een groep Nederlanders die in een uitkeringssituatie zit. De derde groep die we willen helpen bestaat uit Nederlanders die zich willen laten omscholen.”

Samenwerkingen

PortPlus is logischerwijs afhankelijk van gemotiveerde deelnemers aan hun opleidingsprogramma, maar heeft ook welwillende bedrijven nodig die mensen een kans geven. Max: “Je werkt vier dagen bij een werkgever, wat te zien is als ervaringsplaats. Op vrijdag krijgen ze training van Ferdi.” “Het programma duurt in totaal acht weken”, gaat Ferdi verder, “waarbij we samen met opleider STC Next een kort introductieprogramma hebben samengesteld. In die acht weken komen vier vakken voorbij: planning & transport, cargadoor, expeditie en douanedeclaratie. In die tijd zorgen we dat iemand voldoende handvatten krijgt voor een logistieke functie in de haven. Vervolgens wordt de werknemer als het ware overgeheveld naar de werkgever waar hij of zij al een kleine twee maanden ervaring heeft opgedaan.”

Levens veranderen

Het programma van PortPlus is heel concreet, met als waardevolle uitkomst dat levens worden veranderd. Max: “Het is onze gedeelde passie om mensen aan een mooie baan te helpen. Of je nu een migratie- of uitkeringsachtergrond hebt, wij willen een bijdrage leveren aan iemands loopbaan.” Beide heren halen daar hun energie uit, maar zijn zich er tevens van bewust dat bedrijven een cruciale rol spelen. Ferdi: “Het concept is vrij nieuw, dus bedrijven kunnen wat terughoudend zijn. Zodoende focussen wij ons op de zogeheten early adopters. Onze dienstverlening en oplossing is namelijk ontzettend hands-on.” “Wat dat betreft hopen we hiermee een sneeuwbaleffect te creëren. Dat andere bedrijven de meerwaarde ervan inzien en denken: wauw, hier moeten we ook aan meedoen”, besluit Max

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopzuid-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: