Op donderdag 31 juli keert de historische Nederlandse driemastschoener ‘Oosterschelde’ terug in thuishaven Rotterdam, na een indrukwekkende wereldreis die twee jaar duurde en waarin ruim 47.000 zeemijlen werden afgelegd – een afstand van meer dan twee keer rond de wereld. Het schip vertrok in augustus 2023 voor de Darwin200 Global Voyage, een internationale natuurexpeditie gericht op jongeren. De reis was geïnspireerd op de legendarische wereldreis van de toen nog maar 23-jarige Charles Darwin aan boord van de HMS Beagle.
Tijdens de wereldreis bezocht de ‘Oosterschelde’ vier continenten en deed het zowel iconische wereldsteden als Rio de Janeiro, Sydney en Kaapstad aan als afgelegen en bijzondere gebieden als de Falklandeilanden, de Galapagoseilanden, Paaseiland, Frans-Polynesië, Pitcairn, Sint-Helena en Ascension Island. Onderweg rondde het schip opnieuw de beruchte Kaap Hoorn. In iedere haven kwamen jonge, talentvolle wetenschappers uit de hele wereld aan boord samen om met plaatselijke natuurbeschermers om natuuronderzoek te doen.
De ‘Oosterschelde’ is op dit moment onderweg naar Falmouth, de Britse kustplaats waar Charles Darwin zijn reis met de HMS Beagle destijds afrondde. Aansluitend maakt het schip een symbolische ‘Victory Lap’ naar Londen, waar Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Edward, Hertog van Edinburgh, een bezoek zal brengen aan de ‘Oosterschelde’. Daarna zet het schip koers naar Rotterdam, waar de wereldreis officieel ten einde komt.
Feestelijke intocht in Rotterdam
De ‘Oosterschelde’ zal op donderdag 31 juli feestelijk worden ontvangen. Vanaf Maassluis wordt het schip op de rivier begeleid door een vloot historische vaartuigen tijdens een Erfgoedparade. Gezamenlijk varen de schepen naar Rotterdam, waar de ‘Oosterschelde’ zal afmeren in de Veerhaven. De Erfgoedparade is een initiatief van het Maritiem Museum Rotterdam, Stichting Erfgoedhavens Rotterdam, de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartijd (LVBHB) en Rederij Oosterschelde. Iedereen is van harte uitgenodigd om met zijn schip aan te sluiten bij de Erfgoedparade.
Darwin200 Global Voyage: meer dan een wereldreis
De Darwin200 Global Voyage 2023 – 2025 is een initiatief van de Britse bioloog en schrijver Stewart McPherson. De route is geïnspireerd op de historische wereldreis van van de toen nog maar 23-jarige Charles Darwin aan boord van de HMS Beagle. In iedere haven kwamen jonge, getalenteerde wetenschappers – de zogenaamde Darwin Leaders – aan boord samen om met lokale ngo’s natuuronderzoek te verrichten. De Darwin Leaders maken verslagen en video’s van hun werk. Darwin200 verspreid deze onder relevante media en onderzoeksinstituten – in de hoop dat het werk van de jonge wetenschappers breed wordt verspreid en als springplank kan dienen voor hun aanstaande carrière in de natuurwetenschappen. In totaal namen meer dan 106 Darwin Leaders uit 45 verschillende landen deel aan het project. Ook tijdens de zeilreizen tussen de havens monsterden onderzoekers aan.
De Darwin200 Global Voyage startte in het Britse Plymouth en bracht de ‘Oosterschelde’ naar de Canarische Eilanden, Kaapverdië, Brazilië, Uruguay, Argentinië, de Falklandeilanden, Chili, Peru, Ecuador, de Galapagoseilanden, Paaseiland, Pitcairn, Frans-Polynesië, Tonga, de Cookeilanden, Fiji, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika, Sint-Helena, Ascension Island en de Azoren. Onderweg werd ook de beruchte Kaap Hoorn gerond.
Het Darwin200 project wordt ondersteund door ambassadeurs dr. Jane Goodall, dr. Sylvia Earle en dr. Sarah Darwin en viel op in de internationale pers. Zo besteedden CNN, de Times, de BBC, de Guardian, maar ook kleinere media zoals Forbes Mexico, de Cook Island Times en vele, vele andere, aandacht aan deze bijzondere reis van dit inmiddels beroemde zeilschip.
Over de ‘Oosterschelde’
De driemasttopzeilschoener ‘Oosterschelde’ is een van de laatste overgebleven historische zeilschepen in Nederland. Tussen 1988 en 1992 werd het schip gerestaureerd en kwam ze in de vaart als zeilend passagiersschip. De ‘Oosterschelde’ werd erkend als varend monument van grote cultuurhistorische waarde. Sinds de restauratie maakt de ‘Oosterschelde’ zeilreizen met gasten over de hele wereld. Het schip bezocht meer dan 65 landen en alle continenten, inclusief Antarctica. De Darwin200 Global Voyage is de derde wereldreis van de ‘Oosterschelde’ en de langste reis in haar geschiedenis. Nu deze wereldreis erop zit kan iedereen weer meevaren met de reizen die de ‘Oosterschelde’ maakt. Het schip zal deze zomer te bewonderen zijn op Sail Amsterdam en bij de Wereldhavendagen.
Reederij ‘Oosterschelde’ en Darwin200 zijn beiden ideële organisaties zonder winstoogmerk.